Mar 19, 2008

Komentar stavova Miltona Fridmana (nije sve u naslovu, ne odustajte)

Milos Vuksan said...

Čitao sam i njegovu knjigu "Sloboda izbora, lični stav" i on mi stvarno deluje kao neko ko je plaćen da slavi kapitalizam. Ja nemam problem sa kapitalizmom. Očigledno je to drustveni sistem koji omogućava najbrži razvoj. Ali tvrditi da je svako mešanje države u privredu negativno, deluje bezobrazno. Pokusava da pokaze kako svaka preraspodela, koja nije tržišna, šteti. Ali po njemu ne šteti samo onima koji su u tržišnoj utakmici najjači nego je i društveno štetna. Kao da su perfektni odnosi do sada uspostavljeni a na monetarnoj politici je samo da ih blagim rastom novčane mase razvija u tom idealnom pravcu koji je svima očigledan.
March 19, 2008 2:53 PM

Danica Popovic said...

Dobro, a kakav vi sistem predlažete?
March 19, 2008 3:07 PM

Milos Vuksan said...

Ja ne kazem da je kapitalizam loš sistem. Ali ako se može uticati na formiranje sitnog akcionarstva od strane vlada nekih zemalja u razvoju (ovde mislim i na nas) ne vidim zašto bi mešanje drzave u ovakvim slučajevima bilo negativno. Dohodak bi se rasporedjivao ravnomernije. Žao mi je sto na ovako veliko pitanje ne mogu da dam odgovor. Posebno je tesko na ovakvo pitanje dati odgovor profesoru Ekonomskog fakulteta. Primedba na delo Fridman-a je data zato što ne mislim da drzava u privredi može samo da greši.
March 19, 2008 3:32 PM

Danica Popovic said...

Pa dobro, ako ne kažete da je kapitalizam loš sistem, zašto želite od njega da pravite socijalizam - sa ravnomernom raspodelom i kolektivnom svojinom? Bilo bi mi jasno da ste rekli kako mislite da je kapitalizam loš sistem, pa da ga ispravite...

Verujte, sve probe sa "ispravljanjem" usrećile su samo po jednu-dve interesne grupe, i to samo na kratak rok... ali o tome smo danas na časovima više pričali.
Mi smo hodajući primer zemlje u kojoj se svi trude da isprave kapitalizam, i - ispravili su ga. Zato je toliko nezaposlenih, inflacija cveta, a deficiti rastu li rastu...
March 19, 2008 3:40 PM

Milos Vuksan said...

Nisam spominjao kolektivnu svojinu. Mislim da na severu Evrope najrazvijenije zemlje pokušavaju da ostvare ravnomerniju raspodelu modelom sitnog akcionarstva.

Istina je da smo mi isprobali sve privredne sisteme cak mislim da smo jedan i izmislili (samoupravni). Nisam imao priliku da slusam vasa predavanja. Ali tema je svakako interesantna i pazljvo bi slusao to predavanje.
March 19, 2008 3:55 PM

Danica Popovic mail...

Postovani Milose,
Umesne i argumentovane primedbe poput ovih vasih uvek su dobrodosle.
U pravu ste kada navodite da skandinavnske zemlje vode politiku ravnomernije raspodele dohotka, ali ta politika ih dosta košta. Usporeni privredni rast se u ekonomskoj literaturi naziva Švedo-skleroza, jer prevelika javna potrošnja kojom ispravljaju nejednakosti izaziva usporavanje privrednog rasta. Dakle, to može, ali ima svoju cenu.

pozdrav
Danica Popović
redovna profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu

No comments: