Mar 17, 2008

Bura u epruveti

Beogradska berza je prva signalizirala. Pad indeksa brzo je obrazložen kretanjima u regionu i političkom nestabilnošću. Argumentacija je, čini se, na mestu, kao mala otvorena privreda svakako smo izloženi spoljnjim uticajima a slične probleme imaju i druge zemlje. Politički rizik je takođe evidentan. Ali Srbija je, nadam se, samo privremeni talac političkog rizika. Ponuđeno objašnjenje za kretanja na berzi nije kompletno. Naša privreda pored ovih problema ima i one mnogo značajnije, strukturne. Ne uspevamo da sa proizvodima konkurišemo na svetsko tržištu a sopstvenu tražnju dobrim delom podmirujemo iz uvoza. Neki će reći da je u ovom periodu tranzicije za konkurentnost izvozne privrede rano, a da je veća potrošnja uslovljena "istorijskim siromaštvom". Ali to nam u ovom momentu ne znači mnogo. Mi smo u velikoj meri zavisni od stranih investicija. Istih stranih investicija koje se sada dovode u pitanje.

Na šta ovaj tekst pokušava da skrene pažnju? Na postojanje uslova za rasta cena u narednim mesecima. Kurs reaguje na povlačenje domaćih i inostranih investitora sa berze a neizvesnost novih investicija ne popravlja opšti utisak koji dovodi do razmene dinara za stabilnije valute. Uvoznici će ako se ovaj trend nastavi prilagoditi i cene zaliha očekivanim promenama kursa. Izbori povećavaju državnu potrošnju i povećaće količinu novca u opticaju.
Ova poskupljenja još uvek nisu značajna ali vrlo lako može doći do ugrđivanja inflatornih očekivanja u kalkulacije svih cena. Nastavak je poznat.

No comments: